Keuring

Keuring

Voor de fokkerij moeten de honden de keuring voor fokgeschiktheid hebben doorstaan.  Deze keuring bestaat uit een exterieurbeoordeling en een gedragstest. En worden direct achter elkaar afgenomen.

Bij de exterieurkeuring kijkt een hovawart keurmeester of de hond voldoet aan de rasstandaard. De hond wordt hierbij gemeten. De keurmeester meet de lengte, hoogte en breedte van de hond. Ook wordt de diepte van de borst, omtrek van de borst en omtrek van het pijpbeen gemeten.  Door deze metingen, kan de keurmeester op correcte wijze bepalen of de hond qua afmetingen voldoet aan de rasstandaard. Verder kijkt men onder meer naar de vacht, bouw, gangwerk. Omdat honden deze beoordeling vaak toch wel spannend vinden, heeft dit ook al invloed op de gedragsbeoordeling.

Keuring Air Force BohaemicNadat het exterieur volledig beoordeeld is, gaat het verder met de gedragstest. Tijdens deze test wordt gekeken hoe de hond in bepaalde situaties reageert en hoe hij herstelt. Ook kijkt men naar de binding tussen baas en hond. De hond moet laten zien dat hij kan spelen met zijn baas. Tijdens de test kijkt de keurmeester ook of de hond een buitspel met een onbekende wil doen. Hiermee wordt de zogenaamde "beutetrieb" getest.  En last but not least moet de hond schotvast zijn.  Dit wordt ook tijdens de keuring getest.

Tiswa heeft deze keuring bij de HRN met vlag en wimpel doorstaan. Hij voldoet qua exterieur uitstekend. Dit blijkt ook wel uit zijn show verslagen. De gedragstest heeft hij ook zonder problemen doorstaan. Hij heeft daarbij ook laten zien dat hij beschikt over buitdrift.

Na gezondheid, is deze fokgeschiktheidskeuring een vereiste voor inzet binnen de fokkerij.